Damp-open bouwen

Een ontwikkeling die momenteel een vlucht neemt. Kernwoorden daarin zijn o.a. zeer lage energiekosten, circulair bouwen, hoog comfort, ademend en een gezonde leefomgeving. Dampopen bouwen vereist misschien een nadere uitleg. U kunt dampopen bouwen vergelijken met een gore-tex jas: van buiten hou je regen en wind tegen, maar je blijft behaaglijk warm door het ademen van de stof.
Bij het damp-open bouwen is het vergelijkbaar. Men maakt bij dampopen bouwen gebruik van natuurlijke isolatiematerialen als bv. houtwol en cellulose. Deze materialen hebben vochtregulerende eigenschappen, kunnen dus vocht opnemen en afstaan. Om condensatie in traditionele bouw te voorkomen past men een dampscherm toe, meestal een dampdichte folie, en wordt het overtollige vocht uit de woning geventileerd middels een wtw systeem. Bij damp-open bouwen zorg je voor afvoer van het overtollig vocht gedeeltelijk door de constructie en middels natuurlijke ventilatie. Een mechanische ventilatiepunt kan nog worden toegepast in de keuken en badkamer, plaatsen waar op bepaalde momenten van de dag veel vocht wordt geproduceerd.
Dampopen is tevens luchtdicht bouwen, naden en kieren zijn net als in ieder andere constructie funest voor het comfort en bij damp-open bouwen is een luchtdichte constructie van groot belang. Middels onze half-houtse overlap van de wand – en dakelementen welke zijn voorzien van een tochtdichting zorgen we voor een 100% kierdichting welke pur-loos wordt uitgevoerd.
Voordeel van damp-open bouwen:

  • Vochtregulerend en warmte accumulerende constructie wat een constanter binnenklimaat geeft
  • Aantoonbaar betere luchtkwaliteit wat men ervaart als comfortabel
  • Lagere stookkosten
  • Houtskeletbouw is uitermate geschikt voor damp-open bouw

Passiefbouw

Passiefbouwen in houtskeletbouw is zowel dampopen bouwen voorzien van extra dikke isolatie. Een passiefwoning moet een RC waarde hebben van RC10 waarbij de standaard norm voor een wand RC4.5 is en voor een dak RC6.0 m.a.w. je isoleert je woning bijna twee keer beter dan de regelgeving. Het idee van passief bouwen is over komen waaien vanuit Duitsland en heeft daar een vlucht genomen, in Nederland heeft het mede door de hogere bouwkosten nog niet geleidt tot een veelvoud van woningen. Passiefbouw in Nederland is maar een klein aandeel van de totale bouw, maar ook in deze discipline hebben we ervaring bij van der meer prefab.

Aannemer: Divers
Opbouw dak: 30*270 gevuld met houtwol- of cellulose platen, inclusief harde persing houtwol buitenbeplating
Opbouw wand: 36*245 gevuld met houtwol platen, buitenbeplating afhankelijk van de gevraagde RC waarde verschillende diktes harde persing houtwol buitenbeplating.